4. ČÁST
Potvrzuje to i jiná studie, kterou jsem četl. Překvapení vědci zjistili, že když neškodným bakteriím změnili životní prostředí (neboli potravu), neškodné bakterie se proměnily na agresivní, choroboplodné. Jinými slovy, my můžeme naše užitečné bakterie, žijící v našich střevech, proměnit na životu nebezpečné jenom změnou naší – a tedy i jejich – stravy.
Ještě je vám jedno, co jíte?
Jaké je řešení?
Je velmi těžké přestat jíst potraviny, na kterých máme chuťovou a fyzickou závislost. Na to potravinářské společnosti spoléhají.
Komplexní řešení je dost radikální. Avšak pokud je většina našich zdravotních problémů způsobena špatnou stravou (=příčina), jedině změnou stravy a životního stylu je možné situaci zvrátit a zbavit se většiny nemocí. Abychom byli zdraví, je nutné změnit jídelníček. Není jiné cesty. Je však důležité naučit se novému způsobu stravování. Nestačí například jen vyřadit maso a jinak jíst to, co dřív. Musím nejprve vědět, čím maso nahradit.
Jsem si však vědom toho, že mnoho lidí nebude ochotna takovou radikální změnu udělat. Je mi jasné, že kdybych jim řekl, že mají úplně přestat jíst některá jídla, tak to předem vzdají. Dobrá zpráva je, že není nutné vzdát se všech chuťových radostí. Měli byste vědět jednu věc: „Pokud jíte celý týden zdravě, pak se tělo bez problémů vypořádá s tím, když jeden den sníte něco nezdravého.“
Kdo nedokáže vyřadit určité potraviny, měl by je alespoň silně omezit. Důležité je začít a postupně přidávat další kroky.
Proč? Protože pokud máte několik rizikových faktorů najednou, jejich vliv se nesčítá, ale násobí! Proto je tak důležité vyřadit jich ze svého života co nejvíce.
Nejdůležitější pravidla:
- pít dostatečné množství čisté, nezávadné vody
- vyhnout se nejlevnějším potravinám (jsou nejvíce plné chemie a náhražek - „výplní“)
úplně vyřadit sladké nápoje, zvláště ty slazené Aspartamem (bez cukru!)
- omezit margaríny (umělé máslo, ztužené rostlinné tuky)
- vyhnout se polotovarům a hotovým jídlům – jsou plné chemie (i dresingy apod.). Jídlo, pokud možno, připravovat ze základních surovin sami doma.
-kontrolovat složení jídel a vybírat ta, co mají nejméně chemických přísad
- silně omezit mlsání (sladkosti, oplatky, chipsy, sušenky, mléčné čokolády atd., atd.)
- silně omezit rafinovaný cukr (jde nahradit melasou, medem a v poslední době i jedinečným sladkým zázrakem, kterým je bylina Stévie – je sladší než cukr, je zdravá a její kalorická hodnota je nula! Vy si užijete sledké a kvasinky pojdou hlady. Dokonce si ji můžete pěstovat doma a mít slazení zadarmo.)
- vyřadit /omezit živočišné tuky – jsou v nich uložené jedy z potravy
- vyřadit homogenizované mléko, nebo ho nahradit mlékem z farmy nebo domácího chovu
- používat celozrnnou mouku místo bílé, jíst celozrnné pečivo a potraviny obsahující vysoký podíl vlákniny
- jíst často kyselé zelí (likviduje plísně) – domácí, kysané, ne sterilované z obchodu!
- kupovat potraviny z domácího chovu (farmářské prodejny?
Druhým krokem je začít jíst doplňky stravy, které eliminují vliv škodlivých látek v „moderních“ potravinách a napravují škody jídlem způsobené.
A to platí dvojnásobně pro ty, co nechtějí, nedokáží nebo nemohou změnit svůj způsob stravování. V takovém případě je nutné alespoň 2x do roka detoxikovat organismus a k tomu jíst doplňky stravy.
Zde je na místě položit důraz na konzultaci s kvalitním výživovým poradcem.
Dominika, naše známá, pracuje v lékárně. Jednou ji zaujal zákazník, který si každý týden koupil 200g balení skládané obvazové vaty a každé dva dny k nim začal chodit na měření tuku. „Je to dobrý“ pochvaloval si, „zase 2 kila dole, program funguje.“ Bylo jim to divné. Hubnout 2 kg váhy za týden není zdravé. A na co tu vatu má? Taková spotřeba! A tak se ho nakonec zeptali. Odpověděl: „Rozhodl jsem se zhubnout a našel jsem způsob, jak zabránit ,vlčímu hladu´. Jím před jídlem vatu. Ochutím si ji sirupem, chilli nebo podobně, a tak se to dá sníst.“ Zděšené lékárnice na to: „To je nebezpečné – víte, co vám to ve střevech udělá? Jak jste na to, pro všechno na světě, přišel?“ „Je to dieta podle Naomi Campbell...“
Takže – nenapodobujte bláznivé nápady celebrit. Kvalitní výživový poradce vám vysvětlí, že podobnou a daleko lepší službu, bez zdravotních rizik, vám udělá vláknina, která dnes v naší stravě zoufale chybí. Sníme ji průměrně 11-15 g (takže mnoho z nás ani to ne) místo potřebných 30 g.
Chcete být zdraví? Chcete zhubnout? A chcete zmenšit škody způsobené špatným stravováním? Odpovědí je jíst dostatek vlákniny ve stravě nebo jako doplněk stravy.
Vláknina působí jako kartáč střev (čistí je), působí proti zácpě, zamezuje zahnívání potravy ve střevech, změkčuje stolici, váže na sebe toxiny, kyseliny a cholesterol, zpomaluje vstřebávání cukrů (zabraňuje „horské dráze“ s inzulínem), podporuje udržení a činnost správných bakterií ve střevech a pomáhá méně jíst, protože vyplňuje žaludek (jako vata :-).
A nezapomeňte – při konzumaci vlákniny je nutné hodně pít, protože ona na sebe také váže vodu!
Toto vše nám nejenom prodlouží život, ale zlepší zásadně i jeho kvalitu!
Diskusní téma: 4. ČÁST
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.