-
2. ČÁST
A ještě do toho vstupuje reklama. Propaguje stále větší spotřebu: „Dejte si trojitý hamburger s extra velkou porcí hranolek a limonády!“ Jestliže již mám vypěstovaný návyk, zvýšení mé konzumace o 100% je snadné a stojí v reklamě pouze 10% toho, co by stálo získání nového zákazníka. Cílem je tedy zvyšovat spotřebu u již nakupujících zákazníků. Reklama je zaměřena na lov našich zdivočelých chuťových buňek…
V optimálním případě přebytek této hmoty, kterou nazýváme „potraviny“, projde naším tělem do záchodu. Ve většině případů však začne náš organismus to jídlo ukládat – a my začneme „kynout“.
V každém případě pak tato nepřirozená strava, které chybí vitamíny, minerály, enzymy a další potřebné látky, změní fungování našeho trávícího systému, což přináší vážné důsledky.
Kdo jsou ty firmy, které si s námi pohrávají?
Světoznámý ekonom, profesor Paul Zane Pilzer, bývalý ekonomický poradce amerických prezidentů, to zkoumal a uvádí, že v pozadí toho všeho jsou tabákové společnosti. Ony jsou specialisty na vytváření návyků a když jim byla zakázána tato činnost s tabákem, přesunuly se do potravinářského průmyslu. Potichu a nenápadně skoupily potravinářské společnosti a dnes se nám – a hlavně našim dětem – snaží vytvořit návyky závislosti na chemicky upravené potraviny.
A nejhorší na tom je, že toto mohou dělat naprosto beztrestně.
Tak se stáváme obézními proti své vůli!
A ještě něco.
Všimli jste si, že obézní lidé v historii byli obézní souměrně? Dnešní lidé jsou však obézní nesouměrně. Někdo má velký zadek, jiný tlusté nohy, někdo velké břicho, jiný vypadá jak hruška atd. Čím to je?
Už jste jeli na horské dráze? To je zážitek! Vystoupáte na vrchol, pak se svět okolo vás rozmázne jak padáte do hlubin, a vzápětí letíte prudce do výšky , abyste se propadli do hlubin…
Přesně totéž se děje ve vašem těle, když sníte dávku jednoduchého cukru (sladkou limonádu, zmrzlinu, tyčinku Mars, Tatranku, atd.). V krvi vyletí prudce nahoru cukr (hyperglykemie). Tělo zachraňuje situaci dávkou inzulínu, a protože je to tak rychlé, předávkuje ho. Řítíte se dolů a za chvíli bliká výstražné světlo, protože je cukru nedostatek (hypoglykemie). Tělo tedy vypustí do žil rezervní cukr z jater. Protože je to tak rychlé, opět to nedokáže odhadnout a uvolní ho moc a situace se opakuje – inzulín, cukr, inzulín, cukr...Hladina cukru tak lítá jako na horské dráze z jednoho extrému do druhého, organismus je vystaven extrémnímu zatížení a tělo v rychlosti ukládá zpracovaný cukr v podobě tuku na nejbližší možné místo – a to i cukr odčerpaný z jater, který obvykle slouží jako zásobárna pro případ nouze. Výsledkem je nervozita, bolesti hlavy, atd.
Při opakové vysoké hladině inzulínu se navíc otupují receptory na inzulín v buněčné stěně (vpouštějí cukr do buněk). Inzulín pak přestává účinkovat a hrozí vznik cukrovky.
Pokud konzumujeme komplexní cukr (škrob, vláknina, celozrnná mouka), tak se to neděje. Přirozená strava (u necivilizovaných lidí) obsahuje 90% komplexních cukrů. Naše – nepřirozená strava – obsahuje 80-90% jednoduchých cukrů!
Proč diety nepomáhají?
Nyní již trochu chápete, proč tloustneme. Proč však nefungují diety?
Udělejme si exkurzi.
V našem trávícím traktu máme různé bakterie - „dobré“ i „špatné“. Potřebujeme oba druhy, potřebujeme však, aby byly v rovnováze.
Hlavním krmivem pro špatné (kvasinky) je rafinovaný cukr, droždí a rafinovaná (bílá) mouka. Protože tato strava v našem jídelníčku převládá (zkuste dnes najít výrobky bez těchto přísad! - jsou tam dávány úmyslně), špatné bakterie se přemnoží a doslova zdivočí! Přitom vytvářejí látky, které v nás vyvolávají drogovou závislost.
Způsobují, že doslova žadoníme o další bílou mouku, cukr a další věci. Stalo se vám (jako mně), že jste večer chodili po bytě a v zoufalé touze po něčem sladkém jste vymetali ledničku, špajz, a když jste nic nenašli, jeli jste nakonec na nonstop benzínku něco sladkého si koupit? To je přímo fyzická závislost!
Důsledkem je opět překyselení organismu.
Naproti tomu dobré bakterie trpí hlady, živoří a nemohou vykonávat svoji trávící funkci. Tím je narušeno vstřebávání živin (my navíc tyto bakterie účinně hubíme pomocí antibiotik!). Jídlo pak není dobře zpracované, začne hnít a rozkládat se, rozmnožují se plísně, které produkují jedy – mykotoxiny, které zamořují a ničí naše tělo.
Jedy blokují funkce těla. Poslední výzkumy ukazují, že toxiny jsou schopné blokovat všechny funkce těla!
Překyselený a jedy zamořený organismus pak není schopen odbourávat tuky. Dokáže je ukládat, avšak ne odbourávat.
Víte, co to znamená ve světle minulé kapitoly? V dálce již na vás mává rakovina!!!
Některé potraviny také vyvolávají zánět sliznice tenkého střeva. Pokud je sliznice zanícená, stává se nepropustná pro ty nejdůležitější živiny (vitamíny, minerály atd.). Které potraviny to jsou? To se většině lidí žel nebude líbit: uzeniny, cukr, bílá mouka, masové konzervy, bublinkové limonády, alkohol, nasycené mastné kyseliny, přesolování jídla…
To přináší opět dva důsledky:
1) neschopnost dokonale zpracovat potraviny, a tedy přibírání na váze
2) zánět opět znamená kyselou tkáň…
A tak je úplně jedno, že chodíme cvičit do fitness centra, držíme diety, konzumujeme nízkotučné výrobky a chráníme se před cholesterolem. Dokud nevytvoříme v našem těle podmínky k tomu, aby tělo bylo schopné odbourávat tuky, budeme mít pořád problémy.
Samozřejmě každý jsme jiný a občas se někomu podaří zhubnout. Ovšem díky metodám potravinářského průmyslu opět rychle znovu přibírá.
Abychom mohli začít hubnout, potřebujeme:
a) zastavit „jízdu na horské dráze“
b) zbavit se kyselého prostředí v našem organismu
c) detoxikovat organismus
d) dodat tělu bioaktivní vitamíny a minerály (o tom více později)
Ještě jedna poznámka – k hubnutí:
Do tuků tělo odkládá škodlivé látky (jedy). Pokud začnete hubnout, je nutné hubnout pomalu a stále detoxikovat tělo, jinak uvolněné toxiny mohou poškodit vaše zdraví (mám na mysli pomáhat odvádět toxiny z těla – dostatečným pitím, konzumací vlákniny, která na sebe toxiny naváže atd.). A tělo zamořené jedy není schopno hubnout. Detoxikace je prvním předpokladem pro hubnutí. Jak dělat správně detoxikaci není předmětem této knihy – doporučuji zde odbornou konzultaci s kavlitním váživovým poradcem.
Diskusní téma: 2. ČÁST
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.