ROČNÍ BILANCE

 
 
Dne 25. dubna to byl přesně rok, co nejím maso, a jsem na rostlinné stravě. Toužila jsem po tomto způsobu stravování dlouho předtím, ale bála jsem se, co na to moje máma. Manžel je v pohodě, ten mně přijímá takovou, jaká jsem, a respektuje mne v každé situaci. Pro mámu je však masíčko taková každodenní nezbytná droga. Maso mi nechutnalo, ale jedla jsem ho. Společný oběd s rodinkou. Měla jsem již zkušenost s vegetariánstvím. V roce 1992 jsem osm měsíců maso nejedla a dokonale se mi uzdravil žlučník. Doteď mám se žlučníkem klid, i když tehdy nebylo týdne, abych netrpěla silnými kolikami.
Touha po změně nestačila. Strach z toho, co na to řeknou ostatní, ten  byl silnější. Sílu k tomu, abych se začala stravovat jinak, mi dal Auroran. Strach byl nahrazen radostí, a přišla mi i potvrzení, že to je ono. Například přiletěli na parapet okna stehlíci. Anebo na okno od kuchyně přiběhla rezavá veverka, procházela se po okně a nakukovala dovnitř. V jednu chvíli jsem měla dojem, že chce na okno zaťukat.
 
 
Takže dnes už víc jak rok vařím dva obědy denně. Jeden s masem pro manžela a mámu, a jeden pro mne. Ale stojí mi to za to. Vařím více jak 40 let, takže to už mám v ruce i v oku, nemusím masitá jídla ochutnávat. Dokonce i kuchyňské náčiní odděluji - na moje jídla svoje, na masitá jiné (například vařečky).Přesto se musím pořád učit. Začátky byly všelijaké, dělala jsem mnoho chyb. Za tu dobu jsem se toho již dost naučila. Vařím kreativně a intuitivně. Vařit podle receptů mne nikdy nebavilo. Jím minimum chleba a pečiva. Naučila jsem se dělat skvělou pomazánku z ovesných vloček a cibule. Dělám famózní jarní závitky z rýžového papíru, a nádivka je pokaždé jiná. Kromě různých druhů zeleniny a hub používám bulgur, pohanku, rýži, červenou čočku, a jejich různé kombinace. Zahušťuji většinou Hraškou, anebo špaldovou celozrnnou bio moukou (Pernerka). Naučila jsem se nádivku do plněných paprik z  rostlinných ingrediencí. Nebo "bramboráčky" z ovesných vloček a mrkve. Dělám skvělé omáčky, například úplně skvostná je omáčka z mrkve a celeru. Omáčky používám na ňoky (gnocchi), celozrnné špagety, případně rýžové nudle. Po dlouhé zimě konečně můžu používat bylinky ze zahrady. Dělám si z nich bylinkové pesto. Používám hodně pampeliškových lístků, libeček, meduňku, pažitku, lístky jitrocelu - prostě, co na zahradě najdu. Všechno je velmi chutné a můžu říct, že rostlinná strava je mnohem pestřejší. Není to jenom o zeleninových polévkách a salátech. Naučila jsem se používat takové druhy zeleniny, které jsem předtím nepoužívala, například vodnici, či řapíkatý celer. Experimentuji s různými druhy cizokrajných koření. Miluji masalu - ta se hodí i na masa a ryby, nejen na moje jídla. Masala je indické koření a jsou dva druhy: Tandoori masala a Garam masala. Skvěle ochutí každé jídlo také thajské kari. Nesmí chybět ani čubrica (bulharské koření), nemo tzatziki (Řecko). 
Krátce po tom, co jsem přešla na rostlinnou stravu, se mi změnily chutě. Už mne nelákají bezcenné sladkosti, i když zmrzlinu mám pořád ráda. Největším překvapením pro mne je příval energie. Takže teď se cítím o nějakých 20 let mladší. Mám mnohem více síly, a zvládám i práce, které jsem musela dělat nadvakrát... Nemoci mne začaly opouštět. Nejdříve se mi uzdravilo trávení. Všechno se začalo čistit. Pak se čistily cévy a žíly. Krevní oběh frčí jako za mlada. Trápila mne dna, silně mne bolely prsty u nohou, otékaly a trpěly záněty. Tohle všechno zmizelo! Největší zázrak je však to, že mizí diabetes. Lékař to nechce uznat, ale je to tak.
 
 
Při poslední kontrole jsem měla všechny parametry v pořádku. Aktuální cukr 6,4 mml/l. Dlouhý cukr 35mml/l. Jakoby již diabetes neexistoval. Přesto mi lékař léky, které mi ubližují, nevysadil. Po domluvě jsem mohla vysadit jen glykladu, tento "lék" mne fakt ničil. Když jsem lékaři říkala, co mne ta glyklada způsobuje, tak mi nevěřil. Přece něco takového není nikde popsáno, ani v příbalovém letáku o vedlejších účincích. Já se o tom ale přesvědčila doslova fyzicky. Nakonec mi lékař povolil glykladu neužívat, ale metformin mi nechal. Pěl na mětformin chvalozpěvy, jakoby to byl všelék. Zkusila jsem 3 dny nebrat žádné léky. Cítila jsem se mnohem lépe, ale glykémie se mi trochu zvýšila. Druhý den na 6,3 a třetí den na 7,3. Předtím jsem měřila jen hodnoty od 5,1 do 5,6... Lékař tvrdil, že se mi dibetes uzdravuje kvůli tomu, že mám o 11 kilo méně na váze. Prý hubnutí je nejlepším lékem.
Nevadí, za půl roku mi udělají další rozbor krve a již teď vím, že diabetes zmizí v nenávratnu. Jinak všechny hodnoty sledované rozborem krve byly skvělé, nebo v normě. Zjištěn byl jen nedostatek vitamínu D3 a kyseliny listové. Dokonce i hladina vitamínu B12 byla v cajku. Toho jsem se obávala, protože v den, kdy jsem přestala jíst maso, přestala jsem brát všechny potravní doplňky. 
 
 
Chci ještě dodat jedno. Humánní a lidský rozměr rostlinné stravy. Maso v obchodech pochází vesměs z velkochovů. Tady jsou zvířátka týrána, mučena a vražděna nelidským způsobem. Je to příšerné. Vím o tom mnoho, mnoho let. Na jutubku je mnoho tristních video dokumentů na toto téma. Dávám sem, pod článek, jedno novější video. Ale pozor. Je to jen pro otrlé. Je strašné to i jen poslouchat, natož vidět. Musela jsem sledování tohoto dokumentu minimálně pět krát přerušit a viděné dlouho rozdýchávat. Chtěla jsem se dodívat do konce. Musím přece vědět, co na své stránky vkládám. Je to strašné. 
Jedno je jisté: JIŽ NIKDY MASO!!!